ورم بینی یک عارضه جانبی معمول بعد از عمل می باشد که به صورت مرحله ای و در یک بازه زمانی کلی قابل پیش بینی ، بهبود می یابد. رینوپلاستی که به طور عامیانه ، عمل بینی نامیده می شود ، یک عمل زیبایی است که بینی را بازسازی و تغییر شکل می دهد تا با سایر قسمت های صورت تناسب بیشتری پیدا کند. عمل زیبایی بینی یکی از رایج ترین و متداول ترین روند ها در جراحی پلاستیک می باشد. بینی بد شکل یا بزرگ می تواند زیبایی سایر اجزای صورت را تحت تاثیر قرار دهد. اصلاح بینی برای ایجاد هماهنگی بیشتر با بقیه صورت می تواند تأثیر شگرفی بر ظاهر گذاشته و سطح اعتماد به نفس فرد را بالا ببرد.در ادامه این مقاله دکتر آتوسا ضیغمی ، بهترین جراح بینی تهران در مورد مدت زمان ورم بعد از عمل ، راه های کاهش آن و غیره نکات مهمی را ارائه میدهند.
بعد از عمل چه میزان ورم بینی طبیعی است؟
میزان ورم بعد از عمل کردن بینی به میزان کار انجام شده برای تغییر شکل و تغییر اندازه بینی بستگی دارد. در چند هفته اول پس از عمل ، ورم متوسط قابل انتظار می باشد. تورم ، شکل جدید بینی را تا زمان فروکش کامل ، پنهان می کند ، بنابراین اگر در ابتدا بینی شما خیلی بزرگ به نظر رسید ، نگران نباشید. با بهبود بینی این مشکل نیز رفع می شود. البته ، اگر تورم زیاد بود ، با جراح خود تماس بگیرید. تورم در طول چند روز پس از عمل به حداکثر خود می رسد ، بنابراین اگر در روز سوم ، بینی شما بیش از روز اول متورم شد ، هیچ دلیلی برای نگرانی وجود ندارد.
یک نکته دیگر در خصوص میزان ورم دماغ پس از عمل به نوع بینی برمیگردد. به عبارتی ورم بعد از عمل بینی استخوانی و گوشتی نیز متفاوت می باشد. بنا به گفته جراح ، به سبب نوع ساختار دماغ های گوشتی ، ورم پس از عمل بینی گوشتی در قیاس با بینی استخوانی ، کم بیشتر مشهود است.
جهت مشاوره و رزرو نوبت با دکتر ضیغمی فرم را پر کنید
ورم بینی بعد از عمل چقدر طول می کشد؟
بخش عمده ورم در ماه اول پس از جراحی کاهش می یابد و حدوداً نود درصد آن در سه ماه اول فروکش می کند. البته مشاهده نتیجه کامل ، به 12 تا 18 ماه زمان نیاز دارد.
آیا ورم نوک بینی طبیعی است؟
ورم نوک بینی بعد از جراحی کاملاً طبیعی است. دلیل این امر این است که پوست و بافت نرم نوک بینی ، ضخیم و زیر جلدی است و به ساختار غضروفی زیرین خود محکم چسبیده است. این امر باعث می شود پوست نیمه پایینی بینی نسبت به پوست نیمه بالای آن ، دیرتر به نتیجه نهایی خود برسد. بسیاری از بیماران بهبود ورم اطراف پل بینی را سریعتر از ورم نوک بینی تجربه می کنند ، زیرا نوک بینی اغلب آخرین قسمتی است که به طور کامل بهبود می یابد. بخش عمده ورم بینی باید بعد از چند هفته فروکش کند ، ولی نمایان شدن شکل دقیق در نوک بینی به چند ماه زمان نیاز دارد.
آیا بعد از عمل بینی ورم صورت طبیعی است؟
بله. ورم در نواحی اطراف صورت ، بعد از عمل قابل انتظار است. در چند هفته اول پس از عمل ، کبودی و پف دور چشم ، گونه ها و لب فوقانی اتفاق می افتد که البته تقریباً در هفته اول برطرف می شود. تقریباً در نیمی از بیماران در 7 روز پس از عمل ، کبودی به طور کامل از بین می رود. میزان ورم و کبودی صورت به پیچیدگی عمل و ویژگی های فرد بستگی دارد.
مراحل ورم بینی بعد از عمل جراحی بینی چگونه است؟
هرچند بخش عمده ورم ناشی از جراحی بینی طی چند هفته کاهش می یابد ، ولی معمولاً در روز سوم یا چهارم بلافاصله بعد از عمل شدیدتر می شود. زمان بهبود در بیماران مختلف ، متفاوت است ، اما به طور کلی ، در اکثر بیماران پس از حدود سه تا چهار هفته ، بخش عمده ورم فروکش کرده و مقدار کم تورم و حساسیت باقی مانده در حدود سه ماه ازبین می رود.
هرچه پوست ضخیم تر باشد ، زمان بیشتری طول می کشد تا نتیجه نهایی آشکار شود. به همین دلیل ، بیمارانی که دارای پوست ضخیم هستند ، به جای 9 تا 12 ماه تقریباً بعد از 18 ماه شاهد نتیجه عمل خود خواهند بود. ورم نوک بینی در افرادی که روند پیچیده تری برای تغییر شکل داخلی و خارجی بینی آنها استفاده شده است ، بیشتر خواهد بود. معمولاً یک سال طول می کشد تا بینی در وضعیت نهایی خود قرار بگیرد.
چگونه می توان به کاهش ورم بینی بعد از عمل جراحی کمک کرد؟
با بالا نگه داشتن سر ، می توان به کاهش ورم بینی بعد از جراحی کمک کرد. استفاده از کیسه های یخ نیز برای کاهش ورم ، به ویژه در 48 ساعت اول پس از عمل مفید می باشد ، اما نباید بیش از 10 تا 15 دقیقه به طور متوالی استفاده شود. بهتر است کیسه یخ در یک حوله تمیز پیچیده شود تا مستقیماً روی پوست قرار نگیرد. هنگام استفاده از کیسه های یخ ، مراقب بخیه ها ، آتل یا چسب زده شده بر روی بینی باشید. همچنین نوشیدن مقدار زیادی آب و اجتناب از ورزش یا فعالیت های شدید در چند هفته اول پس از عمل به کاهش تورم کمک می کند. هر زمان احساس آمادگی کردید می توانید زندگی نرمال خود را از سر بگیرید ، اما مراقب باشید که بیش از حد خود را تحت فشار قرار ندهید. همچنین ، هنگام درمان ، رژیم غذایی غنی از مواد مغذی را دنبال کنید. میوه هایی مانند آناناس تازه ، می تواند به بدن در از بین بردن سریع تر کبودی کمک کند. سعی کنید از غذاهای شور که باعث افزایش ورم می شود ، پرهیز کنید.
بهترین جراح بینی تهران تکنیک های مختلفی را جهت اجرا در طول و بعد از عمل برای کمک به کاهش ورم بینی و تسریع روند بهبودی ، مانند استفاده از پلاسمای غنی از پلاکت و تزریق استروئید ، تجویز می کند. همچنین گاهی پماد موضعی آنتی بیوتیک و تزریق ویتامین ، یا اسپری های استریل آب نمک برای هیدراته نگه داشتن بینی نیز تجویز می شود.
مراحل بهبودی ورم بینی بعد از جراحی
- روز عمل زیبایی بینی : عمل جراحی تحت بیهوشی عمومی انجام می شود و همان روز می توانید به منزل بازگردید. شما می توانید از کیسه های یخ برای کاهش ورم بینی استفاده کنید. در صورت نیاز ، استفاده از پمادهای موضعی ، طبق دستورالعمل پزشک توصیه می شود. همچنین در صورت لزوم ، قطره بینی جهت استفاده در فواصل زمانی تجویز شده توسط پزشک، توصیه می شود. شب بعد از عمل و تا زمان کاهش ورم بهتر است روی صندلی به حالت قائم بخوابید تا سر شما در موقعیت بالاتر از بدن قرار گیرد.
- یک هفته بعد از عمل کردن بینی : آتل و بخیه ها در صورت غیر جذبی بودن ، برداشته می شوند. در این مرحله ، هنوز کمی ورم وجود دارد ، اما مشکل تنفسی از طریق بینی وجود نخواهد داشت. کبودی در ناحیه بینی و چشم ها کم کم به رنگ سبز یا زرد در می آید. در صورت وجود درد می توانید به راحتی آن را با داروهای ضد درد بدون نسخه کنترل کنید.
- دو هفته پس از جراحی بینی : در این مرحله ، شاهد کاهش چشمگیری در ورم بینی بعد از عمل خواهید بود و احتمالاً هرگونه کبودی نیز ناپدید می شود. با کاهش ورم ، شکل جدید بینی آشکارتر و قابل تشخیص تر می گردد.
- 3 تا 4 هفته بعد از عمل : تقریباً همه علائم از بین می رود و می توانید فعالیت ورزشی خود را از سر بگیرید. با ادامه کاهش ورم ، شکل بینی شما مشخص می شود. در سه هفته پس از عمل ، بیمار می تواند نتیجه نهایی را ببیند. در یک ماه تا شش هفته ، برای بررسی بینی ، باید به پزشک مراجعه کنید.
- شش هفته بعد از عمل بینی : از آنجا که ساختار استخوان در حال حاضر تثبیت شده است ، می توانید تمرینات ورزشی تقریباً سنگین را آغاز کرده و در صورت تمایل از عینک استفاده کنید.
- یک سال پس از جراحی بینی : روند بهبود کامل می شود. غضروف در مکان جدید خود متناسب با شکل جدید بینی انطباق یافته است. تمام ورم بینی به طور کامل فروکش کرده و نوک بینی ظریف تر شده است.
ورزش بینی برای کاهش ورم
ورزش بینی که تحت عنوان ورزش های دیجیتال نیز شناخته می شود، به آموزش های پس از جراحی بینی اشاره دارد که شامل ماساژ دادن استخوان های بینی بعد از رینوپلاستی یا بازبینی عمل می باشد. ورزش بینی تنها در بیماران رینوپلاستی توصیه می شود که استخوان های بینی آنها در طول فرایند شکل دهی مجدد به بینی، تحت شکستگی های استراتژیک و مدیریت شده قرار گرفته است. این فرایند استئوتومی نیز نامیده می شود و در طول آن، استخوان های بینی باریک تر شده، مجدداً شکل دهی شده یا تحت هر دو فرایند درمان قرار گرفته است. این کار اغلب زمانی انجام می شود که بدشکلی قوز بینی بسیار شدید بوده و در طول فرایند عمل درمان شده است. ورزش بینی برای کمک به کانتور بیشتر بینی در طول فرایند ریکاوری و کنترل ورم انجام می شود. در هر موقعیتی که در آن، استخوان های بینی بعنوان بخشی از فرایند عمل بینی، شکل داده شده اند، گچ بینی برای نگه داشتن استخوان ها در موقعیت تازه شکل داده شده شان، مورد استفاده قرار می گیرد.
البته، با توجه به اینکه استخوان ها برش داده شده یا به موقعیت دیگری انتقال داده می شوند، در طول 5 الی 6 روز بعد از عمل، هنوز دارای قابلیت جابجا شدن می باشند. وقتی گچ برداشته می شود، استخوان های بینی هنوز دارای توان بالقوه برای جابجا شدن از موقعیت جدیدشان هستند. این جابجایی ممکن است در هر زمانی بین برداشته شدن گچ و 6 الی 8 هفته بعد از عمل اتفاق بیافتاد.
ورزش بینی به بهترین جراح بینی تهران این امکان را می دهد تا به صورت دیجیتالی، فرایند بهبود استخوان های بینی را تقویت کرده، گرافت های جابجا شده را به موقعیت صحیح شان بازگرانده و سرعت جذب و فروکش کردن ورم بینی بعد از عمل را در برخی نواحی خاص، افزایش دهد. ورزش بینی شامل به کار گیری فشار دیجیتال در ناحیه خاصی از بینی بمنظور بهبود کانتور بینی می باشد. بیمار هر روز به تعداد 20 الی 30 مرتبه، در ناحیه بدشکل شده، فشار وارد می آورد. اطلاع بیمار از محل دقیق وارد آوردن فشار و مقدار فشار مناسب، بسیار حائز اهمیت است.
ایا ورم بینی با ورزش کردن بدتر می شود؟
زیباجویان بسیاری وجود دارند که ورزش ، جزء جدایی ناپذیر زندگی آن ها است؛ یعنی این افراد نمی توانند به هیچ عنوان از آن دل بکنند ، حتی به صورت موقت. با وجود اینکه ورزش سبب تندرستی افراد می شود ، اما این موضوع برای کسانی که به تازگی جراحی بینی انجام داده اند ، صدق نمی کند. برای اینکه به طور کامل متوجه شویم که این موضوع چه تاثیری بر ورم بینی دارد ، باید موضوع گردش خون را به درستی درک کنیم.
بعد از اینکه در بینی شما برش هایی اعمال می شود ، بدن به طور طبیعی ری اکشن هایی در قالب التهاب در عضو به وجود می اورد ؛ این موضوع علاوه بر اینکه مانند علائم اخطار در عضو نمایان می شود ، با گردش خون بیشتر در آن ناحیه به درمان قسمت های اسیب دیده می پردازد. به همین دلیل ، ترجیح اغلب پزشکان بر این موضوع است حین خوابیدن بعد از عمل برای کاهش ورم بینی می بایست سر خود را در قسمتی بالاتر قرار دهیم ، تا گردش خون به خوبی انجام پذیرد. اندام های مختلف بدن با انجام ورزش به صورت ناچیز متورم می شوند ، و این موضوع در جراحات شدت بیشتری خواهد داشت. با انجام ورزش های سبک در هفته های اول بعد از جراحی ، گردش خون بهبود می یابد و التهاب و تورم به حد چشمگیری کاهش می یابد ، اما افزایش هر گونه ضربان قلب خارج از چهارچوب نتیجه سو را به همراه خواهد داشت. یعنی به جای اینکه ورم بینی زیباجو را کاهش دهد ، بدتر اثر التهابی برای ان را ایجاد می کند. لازم است بدانید که اگر با غفلت در هفته های اول بعد از جراحی به انجام فعالیت های شدید بدنی بپردازید نه تنها بر ورم بینی بلکه موجب خونریزی این عضو نیز خواهد شد.
ارتباط تغذیه و کنترل ورم بینی بعد از عمل
تغذیه بعد از عمل بینی ، تاثیر مستقیمی بر روی ورم بینی بعد از عمل دارد. 24 ساعت اول بعد از جراحی ، مهم ترین دوره ریکاوری است. شما باید مراقب آنچه می خورید باشید تا عوارض جانبی خوراکی های مصرف شده، بر روی نتیجه بینی شما تاثیر معکوس نگذارد.
- هفته اول
در طول 7 روز اول بعد از رینوپلاستی، غذاهایی که جویدن آنها آسان است را بخورید. مثال های خوب شامل پوره سیب زمینی، سوپ، ماست، و تخم مرغ می باشد. در طول این مدت حتماً مقدار زیادی مایعات بنوشید. فراموش نکنید غذا نیز منبع دیگری برای آبرسانی به بدن محسوب می شود. میوه هایی از قبیل هندوانه و توت فرنگی منابع خوب آبرسانی به شمار می آیند. علت توصیه پزشک به اجتناب از مصرف غذاهای سفت و گنجاندن غذاهای نرم در رژیم غذایی در طول 7 روز اول بعد از عمل بینی، جلوگیری از وارد آمدن فشار به بینی و کاهش تورم است.
- دو هفته بعد از عمل بینی
در طول هفته دوم ریکاوری، بسیاری افراد، رژیم غذایی نرمال خود را از سر می گیرند. افراد مختلف به این از سر گیری مجدد رژیم غذایی نرمال، واکنش های مختلفی نشان می دهند. اگر در هنگام جویدن غذاهای سفت، احساس می کنید به بینی تان فشار وارد می شود، چند روز دیگر به دنبال کردن رژیم غذایی نرم ادامه بدهید. فشار باعث افزایش تورم بینی می شود.
تزریق کورتون برای کنترل ورم بینی
تزریق آمپول کورتون ، فاکتوری مهم برای هر متخصص رینوپلاستی محسوب می شود. زمانی که سخن از رینوپلاستی به میان می آید ، کورتیکواستروئید ها که تحت عنوان گلوکوکورتیکوئیدها نیز شناخته می شوند ، برای کاهش التهاب در بافت های بینی بعد از عمل مورد استفاده قرار می گیرند. کورتون به صورت خوراکی یا از طریق تزریق به بینی با هدف کمک به کاهش دادن تورم و جلوگیری از پیشرفت بافت اسکار ، به کار برده می شود.
کاربردهای کورتون بعد از رینوپلاستی
شاخص های متعددی برای تزریق کورتون بعد از رینوپلاستی یا عمل ترمیمی بینی وجود دارد. تزریق کورتون رایج ترین روند برای کاهش تورم ، جلوگیری از شکل گیری بافت اسکار و درمان بافت اسکاری است که بعد از عمل دماغ شکل گرفته است.
کورتون برای کاهش تورم
تورم در طول جراحی بینی ، امری اجتناب ناپذیر است ولی درجه تورم به نوع رینوپلاستی انجام شده و دامنه تغییرات بافت در طول عمل و نوع پوست بیمار وابسته است. در اکثر بیماران ، فاز اولیه ورم در طول فرایند ، معمولاً در طول یک دوره 14 روزه بعد از عمل کردن بینی ، فروکش می کند. البته ، فازهای بعدی نیز وجود دارد که گاهاً تا چند ماه یا یک سال ادامه می یابد. در چنین شرایطی برای این نوع تورم های ماندگار ، پزشک استفاده از کورتون را برای مورد هدف قرار دادن و حذف ورم بینی ، مورد استفاده قرار می دهد. تزریق کورتون می تواند پروسه بهبود را سرعت بدهد. این تزریق به بیمار این امکان را می دهد تا زودتر از 6 الی 12 ماه ، شاهد نتیجه زیبای خلق شده در بینی خود باشد.
تزریق کورتون برای پیشگیری از شکل گیری بافت اسکار
تزریق کورتون را می توان برای پیشگیری از رشد بافت اسکار بعد از عمل دماغ مورد استفاده قرار داد. بیمارانی که پوست بینی آنها نسبتاً ضخیم و دارای بافتی نرم است در برابر شکل گیری بافت اسکار بین استخوان و غضروف و پوست بینی ، مستعد تر می باشند. اگر این بافت اسکار زیاد باشد ، می تواند از جمع شدن پوست بینی و شکل گیری بینی با ساختار جدید ، متناسب با تغییرات ایجاد شده در بافت استخوان و غضروف ، جلوگیری کند. در نتیجه کانتور مورد نظر در بینی ایجاد نشده و نتیجه مطلوب حاصل نمی شود. در چنین بیمارانی ، تزریق کورتون به شکلی استراتژیک می تواند باعث جلوگیری از ایجاد بافت اسکار نامطلوب شود.
در چه مواقعی ، ورم بینی بعد از عمل به میزان بیشتری نمود پیدا می کند؟
- گوشتی بودن بینی : بینی های گوشتی با توجه به ضخامت بالای پوست شان ، پس از عمل جراحی به میزان بیشتری نمود پیدا می کند.
- اعمال تغییرات زیاد : اگر طی جراحی اصلاحات زیادی روی ساختار دماغ صورت بگیرد ، مشخصا ورم بینی هم بیشتر می شود.
- عدم رعایت مراقبت های قبل و بعد : برای کاهش سطح ورم ، قبل و بعد از عمل باید اقداماتی صورت بگیرد ، مثل نکشیدن سیگار ، عدم مصرف الکل و غذاهای شور و تند ، بالاتر قراردادن سر هنگام خواب ، استفاده از کمپرس سرد و موارد دیگر. اگر بیمار چنین مواردی را رعایت نکند ، شاهد ورم بینی بیشتری خواهد بود.
- تکنیک جراحی : به طور کلی عمل کردن بینی طی دو روش باز و بسته انجام می شود. در روش بسته که تهاجم کمتری را شامل می شود ، بینی هم پس از جراحی به میزان کمتری متورم می گردد. اما در روش باز قضیه برعکس است.
✔ با توجه به اینکه دکتر آتوسا ضیغمی ، بهترین جراح بینی در تهران ، جراحی بینی را به روش بسته به انجام می رساند ، مراجعه کنندگان میزان کمی از ورم را تجربه خواهند کرد.
آیا ورم بینی میتواند خطرناک باشد ؟
متورم شدن دماغ بعد از عمل جراحی یک مسئله کاملا طبیعی است و به نوعی واکنش بدن نسبت به تغییرات ایجاد شده است. در حالت نرمال نمی توان این مسئله را خطرناک دانست اما چناچه شدت آن از حالت معمول بیشتر شود و در بازه زمانی گفته شده به جای کاهش ، افزایش پیدا کند ، می تواند نگران کننده باشد. در این شرایط لازم است با جراح بینی تماس گرفت یا به مطب او مراجعه نمایید تا سریع تر جهت حل مشکل پیش آمده اقدامات لازم به انجام برسد.
سلام خانم دکتر من سه هفته س بینیمو عمل کردم حس میکنم دماعم خ کوتاه شده و بصورتم نمیاد خیلی نگرانم آیا ممکنه بعدا بهتر بشه ؟
سلام الان فرم واقعی بینی مشخص نیست