کسانی که متقاضی جراحی کردن بینی خود هستند ، حتما حداقل یکبار اسم تامپون بینی را شنیده اند. اما آیا می دانید کارکرد آن چیست ؟ در این بخش کامل و واضح برای شما توضیحتی را ارائه داده ایم. تامپون یا پکینگ بینی تکه ای گاز یا پنبه استریل می باشد که بعد از عمل بینی ، جهت کنترل خونریزی در سوراخ های بینی قرار داده می شود. بسیاری از بیمارانی که تحت عمل رینوپلاستی قرار میگیرند از این فرایند وحشت دارند، چون نفس کشیدن از راه بینی در مدتی که تامپون در سوراخ های بینی قرار دارد، دشوار است و وجود آنها ، آزار دهنده می باشد. هدف از قرار دادن پکینگ در بینی ، جذب خون، بهبود روند لخته شدن خون، و کمک به جلوگیری از بروز مشکلاتی بعد از ریکاوری است.

تامپون بینی

امروزه، تکنیک های عمل کردن بینی تحت اصلاحات چشمگیری قرار گرفته و در نتیجه آن، خونریزی بعد از عمل ، کاهش یافته است. اگر استفاده از تامپون بعد از عمل، الزامی باشد ، یک الی دو روز بعد از جراحی  برداشته خواهد شد. دکتر آتوسا ضیغمی ، بهترین جراح بینی در تهران در این مقاله توضیحات جامعی در مورد تامپون دماغ ارائه میدهند.

آیا بیمار می تواند خودش تامپون بینی را بردارد؟

امروزه ، ریکاوری بعد از رینوپلاستی ، به یک فرایند بسیار ساده تری تبدیل شده است. اگر بعد از تکمیل روند رینوپلاستی، بهترین جراح بینی تشخیص دهد که استفاده از پکینگ در سوراخ های بینی الزامی است ، بیمار می تواند به کمک اعضای خانواده یا یک دوست، در منزل تقریباً یک الی دو روز بعد از عمل بینی، به آرامی آنها را از بینی خود خارج کند. تامپون بینی اغلب دارای شکل استوانه ای می باشد و طول آن به اندازه یک انگشت است. در انتهای تامپون یک رشته نخ وجود دارد که با هدف سهولت بیرون کشیدن تامپون از سوراخ بینی، به آن اضافه شده است.

هر چند امروزه استفاده از تامپون، دیگر چندان رواجی ندارد و در نتیجه دخالتی در احساس ناراحتی بعد از جراحی بینی نخواهد داشت، ولی بینی حتی بدون وجود پکینگ همچنان بعد از عمل، به دلیل گرفتگی در سطح بالا، بیمار را موذب می کند. بیشتر بیماران، حدوداً دو هفته بعد از عمل دماغ می توانند به محل کار خود بازگردند. البته، در این نقطه زمانی، بینی همچنان حساس و آسیب پذیر است و این حالت تا چند ماه، ادامه خواهد داشت. بنابراین، بیمار در هنگام حضور در محافل عمومی، یا انجام فعالیت های فیزیکی، باید بسیار مراقب بینی خود باشد.

چگونه تامپون بینی خود را برداریم؟

برای داشتن یک تجربه راحت و بدون درد در خصوص برداشتن تامپون بینی ، یک ساعت قبل از برداشتن آن ، دو قرص مسکن مصرف کنید. از مصرف داروهای ضد التهاب از قبیل آسپرین، ایبوپروفن و ناپروکسن، خودداری کنید، چون این داروها می تواند باعث بروز خطر خونریزی شوند. مصرف تیلنول، بلامانع است. اغلب توصیه می شود براشتن پکینگ را در یک محل خنک جلوی سینک انجام دهید. قبل از برداشتن تامپون، صورت و گردن خود را با آب خنک بشویید.

با آب سرد، تامپون را خیس کنید و سپس با کشیدن نخ متصل به تامپون، آن را به آرامی از سوراخ بینی تان خارج کنید. این کار را کاملاً با ملایمت انجام دهید. در حین بیرون کشیدن تامپون، بهتر است نخ را به آرامی به سمت چپ و راست حرکت دهید. این کار به خروج ملایم تر آن کمک می کند. در زمان بیرون کشیدن تامپون، دهان خود را باز نگه دارید.

ممکن است در طول خارج نمودن تامپون بینی ، دچار خونریزی بینی شوید. این کاملاً طبیعی است. برای غلبه بر خونریزی، به آرامی بالای بینی خود را به مدت 5 دقیقه، با دو انگشت، به حالت نیشگون گرفتن، فشار دهید. همچنین، سر خود را بالا نگه داشته و از مصرف مایعات گرم خودداری کنید. از عطسه کردن، سرفه کردن، خاراندن بینی یا فین کردن نیز خودداری کنید.

اقدامات لازم بعد از برداشتن تامپون بینی

پس از اینکه پکینگ را از بینی تان خارج کردید و خونریزی متوقف شد، باید حتماً سوراخ های بینی تان را بشویید. این کار باعث می شود بینی شما از هرگونه لخته خون یا ترشحات دیگر، که در سوراخ های بینی تجمع پیدا کرده اند، پاک شود. این فرایند باید تقریباً چهار بار در روز به مدت دو هفته انجام شود.

یک سرنگ استریل را با آب شیر پر کنید. به روی سینک خم شوید و سرنگ را در نوک یکی از سوراخ های بینی تان قرار دهید. با فشردن انتهای سرنگ، آب را با فشار وارد سوراخ بینی کنید. در حین انجام این کار، دهان خود را باز نگه دارید. آب باید از سوراخ دیگر بینی خارج شود. همین کار را برای دیگر سوراخ بینی نیز انجام دهید. سپس پایه بینی خود را به وازلین آغشته کنید. این کار باعث می شود که بینی شما دچار حساسیت یا خشکی نشود.

آیا بیرون کشیدن تامپون بینی دردناک است؟

شاید این سوال بسیاری از بیماران رینوپلاستی باشد. به طور کلی، بیرون کشیدن پکینگ، بعنوان یک تجربه دردناک، تعریف می شود. البته، باید مد نظر داشته باشید که آستانه درد، در افراد مختلف متفاوت است و هر یک از بیماران، تعریف متفاوتی از درد تجربه شده در حین بیرون کشیدن تامپون بینی دارند.

تامپون ها در انواع مختلفی موجود می باشند. برخی از آنها جذبی هستند به این معنی که در همان محل قرار داده شده، بدون نیاز به بیرون کشیده شدن، جذب می شوند. البته، موارد استفاده از آنها بسیار نادر است. نوع دیگر تامپون ها، که با عنوان تامپون های غیر جذبی شناخته می شوند، قابلیت جذب شدن نداشته و باید با دست بیرون کشیده شوند.

✔ بیرون کشیدن تامپون بینی بدون درد

همانطور که قبلاً ذکر شد، بیرون کشیدن تامپون، یک تجربه دردناک را برای بسیاری از بیمارانی که تحت عمل بینی قرار گرفته اند، یادآوری می کند. دکتر ضیغمی ، بهترین جراح بینی تهران قبل از قرار دادن تامپون در سوراخ بینی، آن را چرب می نماید. او به بیماران خود توصیه می کند که در هنگام خارج نمودن تامپون، آن را به کلرو سدیم آغشته نمایند. به این ترتیب، تامپون نرم می شود، گویی چرب شده و در سوراخ بینی، لیز می خورد. به این ترتیب، بیمار می تواند روند بدون درد بیرون کشیدن تامپون بینی را تجربه کند.

✨ صحبت های دکتر ضیغمی در خصوص تامپون و اسپلینت بینی 

نفس کشیدن با تامپون بینی چگونه است؟

در مدتی که تامپون داخلی در سوراخ های بینی بعد از جراحی قرار دارد، پروسه نفس کشیدن از راه بینی اندکی دشوار است. بنابراین باید از راه دهان نفس بکشیم. همین امر باعث می شود که دهانمان خشک شود و شرایط اندکی برایمان طاقت فرسا می گردد. ولی به محض برداشته شدن تامپون از داخل بینی این مشکلات نیز رفع خواهد شد.

آیا عمل بینی بدون تامپون ممکن است ؟

امروز با پیشرفت تکنولوژی و حرکت به سوی تکنیک هایی که کمترین سطح درد و ناراحتی را برای بیمار تحت درمان، به همراه داشته باشد، صحبت هایی در خصوص جراحی بینی بدون تامپون در میان است. هر چند در این خصوص هنوز اتفاق نظری در میان متخصصین صاحب نظر به دست نیامده است ولی نمونه هایی از تامپون ابداع گردیده که به دلیل استفاده از مواد سیلیکونی در ساختار آن، بافتی انعطاف پذیر تر داشته و همین امر موجب شده است که بیرون آوردن آن از بینی بعد از جراحی، یک پروسه بدون درد باشد. به طور کلی، نظر پزشک متخصص، در خصوص استفاده یا عدم استفاده از تامپون بعد از عمل بینی، در الویت قرار دارد.

تامپون بینی چند روز باید در بینی بماند؟

بسته به نوع پروسیجری که تحت آن مورد درمان قرار گرفته اید، دوره استفاده از تامپون داخلی متغیر است ولی در بیشتر موارد، تامپون ها ظرف 24 تا 48 ساعت اول بعد از عمل بینی برداشته می شوند.

خونریزی بعد از کشیدن تامپون

وظیفه تامپون جذب کردن خونابه داخل بینی بعد از جراحی و جلوگیری از شکل گیری یک محیط مساعد برای رشد باکتری و شکل گیری عفونت می باشد. خونریزی بعد از عمل بینی در طول چند روز اول، یک عارضه جانبی کاملاً طبیعی است. معمولاً در زمان برداشتن تامپون و خارج نمودن آن از بینی، خونریزی اتفاق نمی افتد چراکه پزشک از موادی برای لغزنده کردن آن استفاده می کند تا فرایند خروج تامپون به راحتی صورت گیرد.