اسپلینت بینی ، قطعه پلاستیک یا سیلیکونی می باشد که برای ثابت نگه داشتن بینی بعد از عمل بینی استفاده می شود. برخی اسپلینت های بینی بعد از عمل به صورت گزینشی انتخاب می شوند. روندهای استفاده شده برای قرار دادن اسپلینت ، کار نسبتاً ساده ای می باشد. قبل از ترک محل درمان ، بهترین جراح بینی در تهران ، دکتر آتوسا ضیغمی ، نحوه مراقبت از اسپلینت بینی و مدت زمان مورد نیاز برای حفظ آن در موقعیت ثابت را برای شما شرح می دهد.
اسپلینت بینی برای چه هدفی استفاده می شود؟
دو نوع اسپلینت وجود دارد:
- داخلی که در سوراخ های بینی قرار داده می شود و با استفاده از چند بخیه در محل خود تثبیت می شود.
- خارجی که در بیرون بینی قرار داده می شود و با چسب های پزشکی یا پانسمان ، در محل خود ثابت شده یا در اتصال آن به پوست ناحیه مورد نظر ، از چسب هایی استفاده می شود که ظرف مدت چند روز به طور خودبخود ، حل می شوند.
اسپلینت ها دو هدف مهم را دنبال می کنند:
- بافتی را که عمل جراحی روی آن انجام شده است ، تثبیت می کنند.
- از بینی در حین روند بهبود ، حفاظت می کنند.
جهت مشاوره و رزرو نوبت با دکتر ضیغمی فرم را پر کنید
اسپلینت بینی بعد از انواع عمل بینی مورد استفاده قرار می گیرد:
- رینوپلاستی
- سپتوپلاستی
- جراحی سینوس
- ترمیم شکستگی بینی
انتخاب اسپلینت داخلی یا خارجی ، بر اساس نوع عملی که انجام شده است ، تعیین می شود. در اینجا برخی رویکردهای عمل جراحی بینی که پس از اجرای آنها ، استفاده از اسپلینت بینی داخلی یا خارجی الزامی می باشد را متذکر می شویم:
رینوپلاستی
رینوپلاستی روندی است که برای تغییر شکل ظاهری بینی و کمک به بهبود تنفس ، انجام می شود. این یکی از رایج ترین شکل های عمل پلاستیک می باشد. بعد از عمل زیبایی بینی ، اسپلینت در خارج از بینی برای ثابت نمودن بافت بینی که تحت درمان قرار گرفته است ، با چسب قرار داده می شود.
سپتوپلاستی
اگر سپتوم – دیواره استخوانی و غضروفی که بینی را به دو سوراخ تقسیم می کند- دچار شکستگی یا انحراف شده و تنفس را با مشکل روبرو کند ، شما داوطلب خوبی برای سپتوپلاستی خواهید بود. سپتوپلاستی روند عمل جراحی است که سپتوم را برای بهبود تنفس ، صاف می کند. بعد از سپتوپلاستی ، حفره بینی با گاز استریل پر می شود و اسپلینت داخلی در هر سوراخ بینی برای ثابت نمودن سپتوم درمان شده و فشرده کردن سپتوم برای کمک به کاهش عوارض ناشی از خونریزی ، مورد استفاده قرار می گیرند.
عمل بینی
گاهی عمل بینی برای رفع گرفتگی هایی که به عللی جز انحراف سپتوم ایجاد شده اند ، مورد نیاز می باشد. برای مثال ، برداشتن پولیپ های بینی از حفره های بینی را می توان با استفاده از تکنیک های عمل بینی با روش های جراحی برداشت. اسپلینت های بینی اغلب در پی انواع دیگر عمل های بینی ، مورد استفاده قرار می گیرد.
عمل شکستگی بینی
بخش فوقانی بینی از استخوان ، و بقیه آن از غضروف تشکیل شده است. شکستگی بینی ، بخش ترک خورده ای است که در استخوان یا غضروف بینی اتفاق می افتد. گاهی اوقات ، بینی شکسته ، به صورت دستی قابل ترمیم می باشد. ولی در موارد جدی ، عمل ، برای ترمیم و بازیابی بینی و بازگرداندن آن به شکل و اندازه اصلی ، مورد استفاده قرار می گیرد.
روند قرار دادن اسپلینت
در اینجا روندهای استفاده شده برای قرار دادن اسپلینت داخلی و خارجی ، ارائه می شود.
- اسپلینت بیرونی
رینوپلاستی ، یکی از رایج ترین روندهایی است که استفاده از اسپلینت بینی بیرونی ، در آن الزامی می باشد. بعد از رینوپلاستی ، بینی پانسمان می شود و یک اسپلینت بیرونی انعطاف پذیر بر روی پانسمان برای در بر گرفتن بینی و محافظت از آن ، قرار داده می شود که بعد از برداشته شدن پانسمان ، برداشته می شود.
- اسپلینت داخلی
بعد از عمل جراحی دماغ ، بهترین جراح بینی ، اسپلینت بینی داخلی را در هر سوراخ بینی قرار داده و آنها را به صورت موقتی ، به دیواره داخلی سوراخ های بینی با یک یا دو بخیه ، متصل می کند. بعد از چند روز یا یک هفته ، شما به مطب بهترین جراح بینی تهران مراجعه می کنید تا بخیه ها و اسپلینت ، برداشته شود.
مزایای استفاده از گچ بینی
- جلوگیری از ایجاد هماتوم ، از طریق حفظ فاصله بین پوست و استخوان بینی.
- کمک به تنفس بهتر بعد از روند عمل بینی از طریق باز نگه داشتن مجاری تنفسی
- کنترل خونریزی
- به حداقل رساندن تورم
- کمک به کاهش سطح درد
- موقتی بودن و برداشته شدن بعد از طی دوره مورد نظر
اسپلینت بینی چگونه عمل می کند؟
علت استفاده از اسپلینت این است که اندازه و شکل بینی ، سوراخ های بینی یا سپتوم ، بعد از عمل بینی ، در مقایسه با قبل عمل ، متفاوت می باشد. اسپلینت به حفظ شکل و اندازه جدید بینی تا زمان بهبود ، کمک می کند. همچنین در صورتی که در روزهای بعد از عمل ، بینی به طور تصادفی ضربه ببیند ، از آن محافظت می کند.
اسپلینت های داخلی ، لوله های دارای اندکی انحنا می باشند که ابتدا سوراخ های بینی را باز نگه داشته و سپس اندکی به داخل حفره بینی ، نفوذ می کنند. یک اسپلینت بینی بیرونی ، به شکل ذوزنقه می باشد. بخش باریک تر در پل بالایی بینی قرار داده می شود و سر پهن تر ، می تواند بخش پایینی بینی را پوشش دهد.
بعد از برداشته شدن اسپلینت ، چه انتظاری دارید؟
اسپلینت بیرونی ، معمولاً به مدت یک یا دو هفته بعد از عمل دماغ ، در محل قرار داده شده ، باقی می ماند. البته ، طول مدت ماندن آن بر روی بینی ، بر حسب سطح احساس راحتی فرد ، به مدت 3 ، 5 یا 7 روز متغیر می باشد. در اینجا نکاتی در خصوص بایدها و نبایدهای استفاده از اسپلینت بینی بعد از عمل را متذکر می شویم:
- شما باید پانسمان روی اسپلینت را عوض کنید. حتماً دستورالعمل ها را قبل از ترک محل درمان ، از جراح بینی خود خود دریافت کنید.
- از لمس کردن اسپلینت بیرونی و محل عمل ، در طول چند روز اول بعد از روند رینوپلاستی ، خودداری کنید.
- اگر اسپلینت بیرونی شما شل شده یا ظرف 48 ساعت بعد از جراحی ، در حال افتادن است ، به مطب پزشک مراجعه کرده و دستورالعمل های لازم را دریافت کنید.
- در صورت تب داشتن یا خونریزی شدید ، بلافاصله به یک دکتر خوبی عمل بینی در تهران مراجعه کنید.
- از اسپری های سالین ( محلول آب و نمک ) برای کمک به کاهش تشکیل مخاط در اطراف اسپلینت ، استفاده کنید. اسپلینت داخلی ، دارای لوله های توخالی ، برای تسهیل تنفس می باشد ، ولی تشکیل مخاط ، می تواند تنفس را دشوار کند.
- اسپلینت بیرونی ، گاهی شما را موذب می کند، ولی این حالت موقتی بوده و زمانیکه دماغ شکل مورد نظر خود را پیدا کرد ، برداشته می شود.
چه زمان به پزشک مراجعه کنیم ؟
آسیب دیدگی بینی در رقابت های ورزشی ، زمین خوردن ، یا دیگر علل ، در صورت شدید بودن ، می تواند باعث شکستگی استخوان یا غضروف شود. اگر احساس می کنید دچار شکستگی بینی شده اید ، به پزشک مراجعه کنید. برخی علائم رایج تر برای شکستگی بینی عبارتند از:
- احساس درد در داخل یا در اطراف بینی
- کج شدن بینی
- تورم بینی
- خونریزی از بینی
- کبودی اطراف چشم ها
همچنین شما می توانید در صورت دشوار بودن تنفس بعد از عمل ، از به کار بردن اسپلینت بینی ، منتفع شوید. متخصص شما دکتر ضیغمی ، حفره بینی شما را جهت تعیین انحراف بینی یا دیگر انسدادها که با عمل بینی قابل درمان می باشد ، بررسی و آزمایش می نماید.
گچ بینی چگونه برداشته می شود؟
گچ یا سیلیکون ، برای پشتیبانی از دماغ بعد از عمل ، مورد استفاده قرار می گیرد. دو نوع گچ وجود دارد. گچ داخلی که با چند بخیه در داخل سوراخ های دماغ قرار داده می شود. گچ بینی بیرونی یا خارجی بعنوان گزینه ثانویه در خارج دماغ مورد استفاده قرار گرفته و با نوار چسب ها یا بانداژ های پزشکی ، یا چسب هایی که بعد از چند روز به طور خودبخود ، حل می شوند بر روی پوست بینی ، محکم قرار داده می شوند.
با توجه به اینکه اندازه و فرم بینی ، سوراخ ها یا سپتوم بعد از عمل ، در مقایسه با قبل از عمل تغییر می کند ، گچ بمنظور پایدار نگه داشتن و حفظ تغییرات ایجاد شده ، مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین ، گچ نقش یک محافظ از بینی آسیب پذیر در دوره بعد از عمل را در برابر ضربه ها و آسیب های احتمالی ایفا می کند.
گچ یا اسپلینت های داخلی اندکی انحنادار می باشند. گچ خارجی ، ذوزنقه ای شکل است و قسمت باریک آن در پل فوقانی بینی قرار گرفته و بخش پهن آن ، نیمه پایینی بینی را پوشش می دهد.
اسپلینت بینی داخلی
بعد از عمل زیبایی بینی ، جراح ، یک اسپلینت یا گچ داخلی را در هر سوراخ بینی شما قرار می دهد و آنها را با یک یا دو بخیه ، به دیواره داخلی بینی ، متصل می نماید.
بعد از چند روز ، شما مجدداً به بهترین جراح بینی تهران مراجعه کرده و پزشک با کشیدن بخیه ها ، گچ داخلی را از بینی شما خارج می کند.
گچ داخلی با هدف جلوگیری از اتصال دیواره داخلی بینی به ساختار اسکلتی این اندام و نیز باز نگه داشتن مجاری جریان هوا در داخل بینی مورد استفاده قرار می گیرد. این گچ همچنین نقش موثری در حفظ تغییر شکل های داده شده در این اندام ، ایفا می نماید.
اسپلینت بینی بیرونی
عمل های زیبایی بینی به شکلی ویژه برای هر فرد و هر بینی ، به طور اختصاصی ، طراحی می شوند. گچ برای بینی ترموپلاستیک ، بعد از رینوپلاستی بنا به چند دلیل مختلف از قبیل پایدار سازی غضروف بینی و ساختار استخوانی ، کاهش ادم و تورم بینی ، حفاظت از بینی و مراقبت از بینی در برابر آسیب های احتمالی ، بر روی بینی قرار داده می شود.
گچ بینی بیرونی ، چه زمان باید برداشته شود؟
گچ های بینی بیرونی ، معمولاً 7 الی 10 روز بعد از عمل ، برداشته می شود.
چرا گچ در عمل های انجام شده بر روی دماغ های کج ، باید مدت بیشتری بر روی بینی باقی بمانند؟
بدشکلی بینی در بینی های کج و دارای انحراف ، به دلیل عدم تقارن در ساختار غضروفی علاوه بر مشکلاتی در استخوان بینی ، اتفاق می افتد. معمولاً در طول دوره رشد ، استخوان بینی ، به رشد خود ادامه می دهد و گاهی وارد آمدن ضربه باعث بروز بد شکلی از قبیل ایجاد انحراف در بینی می شود.
به طور کلی ، استفاده از گرافت غضروف ، ایجاد شکستگی های استراتژیک برای شکل دهی به بینی و تکنیک های بخیه زدن مختلف ، مورد نیاز می باشد. برای اصلاح بدشکلی و انحراف بینی ، یک روند عمل دماغ گسترده تری مورد نیاز است. به همین دلیل ، باقی ماندن گچ دماغ بر روی بخش بیرونی بینی ، برای مدت زمان طولانی تر ، بمنظور پایدار تر نمودن دماغ ، گرافت غضروف و پایدار نمودن بهتر استخوان ، مورد نیاز می باشد.
استفاده از محصولات ساخته شده از مواد مدرن و پیشرفته ، سهل الاستفاده ، قابل برداشته شدن به آسانی ، با خطر آلرژی کم ، که امکان انتقال و جریان هوا به پوست بینی را به خوبی فراهم آورند ، بسیار حائز اهمیت است.
گچ بینی بعد از زدن چسب بر روی بینی ، روی این اندام قرار داده می شود.
بدشکلی های بینی می تواند بنا به دلایل مختلفی از جمله وارد آمدن آسیب به بینی در زمان رشد این اندام اتفاق بیافتاد.
چگونه می توان گچ بیرونی را برای مدت طولانی تری برروی بینی نگه داشت؟
گچ به راحتی شل نمی شود ( در بیماران دارای پوست چرب و دماغ متورم ، ترشحات بیش از حد در پوست یا وجود ادم در اثر جمع شدن دماغ ، گچ به طور خودبخود بعد از دو هفته به سمت بالا کشیده می شود.
به هیچ عنوان اقدامی جهت جابجا کردن یا تغییر دادن موقعیت گچ انجام ندهید.
از رسیدن آب ، ژل ادم یا هر پاک کننده پوستی دیگری به لبه چسب زده شده در زیر گچ ، خودداری کنید.
از دراز کشیدن به پهلو یا به روی صورت ، که باعث وارد آمدن آسیب به دماغ و افتادن خودبخود گچ می شود ، خودداری کنید.
گچ های مدرن به طور کلی ، مسیر جریان هوا به پوست را به دلیل داشتن ساختار متخلخل ، مسدود نمی کنند.
بهمین دلیل ، نگران ماندن گچ برای مدت زمان طولانی بر روی دماغ خود نباشید. اگر گچ برای مدت بیش از ده روز بر روی بینی شما بماند ، گاهی حس خارش در زیر پوست ، افزایش پیدا خواهد کرد. اگر سعی کنید که با حرکت دادن دماغ یا لمس کردن آن ، از این حس خارش خلاص شوید ، شاهد جدا شدن گچ و در نتیجه بروز پیامدهای نامطلوب خواهید بود.
لطفاً توصیه های پزشک را دنبال کنید. گچ دماغ را برای مدت زمان توصیه شده توسط پزشک ، تحت مراقبت قرار دهید و از جابجا شدن آن جلوگیری کنید. البته ، اگر گچ ، بعد از یک هفته به طور خودبخود ، افتاد ، از قرار دادن مجدد آن خودداری کرده و به پزشک خود مراجعه کنید.
زمان طولانی تر باقی ماندن گچ بر روی دماغ ، می تواند باعث تجمع چربی در زیر چسب های زده شده بر روی دماغ شود.
وقتی گچ برای مدت طولانی بر روی دماغ باقی می ماند ، چربی پوست ، در زیر نوار چسب های زده شده بر روی پوست دماغ ، تجمع پیدا می کند. بعد از برداشته شدن گچ ، اسپری های آب طبیعی با پنبه برای تمیز کردن پوست استفاده می شود.
آیا اسپلینت بینی دردناک است؟
بسیاری از بیماران ، نگران تجربه درد در زمان برداشته شدن گچ هستند. اولین چیزی که باید بدانید این است که آستانه درد ، در افراد مختلف ، متفاوت است. ولی بسیاری از بیماران ، درد تجربه شده در طول برداشته شدن گچ را در سطح جزئی گزارش می کنند. به طور کلی ، برداشته شدن گچ بیرونی ، هیچ دردی را به همراه ندارد. ولی برداشته شدن گچ دماغ داخلی ، می تواند اندکی دردناک بوده و برای برخی بیماران ، تا حدی آزار دهنده باشد. البته ، اگر به نقش مهم گچ بر روی خلق نتیجه ای زیبا در بینی تان فکر کنید ، می بینید که تحمل این سطح از درد ، واقعاً ارزش دستیابی به این سطح از زیبایی و رضایت از نتیجه عمل را دارد.
چگونه از گچ بینی خود محافظت کنیم؟
مراقبت از گچ بعد از عمل ، به انجام اقدامات خاصی نیاز ندارد. برای داشتن یک تجربه بهتر در دوره قرار داشتن گچ ، بهتر است از اسپری سالین در سوراخ های بینی استفاده کنید. تا زمان برداشته شده گچ یا اسپلینت ، با دماغ خود با ملایمت رفتار کرده و حتی المقدور از لمس کردن بینی خودداری کنید. همچنین نگذارید آب به گچ شما برشد و آن را مرطوب کند.
سخن آخر
گچ بینی ، صرفنظر از داخلی یا خارجی بودن آن ، بخشی از روند عمل زیبایی محسوب می شود. پزشک ، بهترین دستاورد برای محافظت از بینی شما در طول روند بهبود و خلق بهترین نتیجه از عمل را به کار می بندد.