اسپلینت بینی ، قطعه پلاستیک یا سیلیکونی می باشد که برای ثابت نگه داشتن بینی بعد از عمل بینی استفاده می شود. برخی اسپلینت های بینی بعد از عمل به صورت گزینشی انتخاب می شوند. روندهای استفاده شده برای قرار دادن اسپلینت ، کار نسبتاً ساده ای می باشد. قبل از ترک محل درمان ، بهترین جراح بینی شما در تهران ، دکتر آتوسا ضیغمی ، نحوه مراقبت از اسپلینت بینی و مدت زمان مورد نیاز برای حفظ آن در موقعیت ثابت را برای شما شرح می دهد.
اسپلینت بینی برای چه هدفی استفاده می شود؟
دو نوع اسپلینت وجود دارد:
- داخلی که در سوراخ های بینی قرار داده می شود و با استفاده از چند بخیه در محل خود تثبیت می شود.
- خارجی که در بیرون بینی قرار داده می شود و با چسب های پزشکی یا پانسمان ، در محل خود ثابت شده یا در اتصال آن به پوست ناحیه مورد نظر ، از چسب هایی استفاده می شود که ظرف مدت چند روز به طور خودبخود ، حل می شوند.
اسپلینت ها دو هدف مهم را دنبال می کنند:
- بافتی را که عمل جراحی روی آن انجام شده است ، تثبیت می کنند.
- از بینی در حین روند بهبود ، حفاظت می کنند.
اسپلینت بینی بعد از انواع عمل بینی مورد استفاده قرار می گیرد:
- رینوپلاستی
- سپتوپلاستی
- جراحی سینوس
- ترمیم شکستگی بینی
انتخاب اسپلینت داخلی یا خارجی ، بر اساس نوع عملی که انجام شده است ، تعیین می شود. در اینجا برخی رویکردهای عمل جراحی بینی که پس از اجرای آنها ، استفاده از اسپلینت بینی داخلی یا خارجی الزامی می باشد را متذکر می شویم:
رینوپلاستی
رینوپلاستی روندی است که برای تغییر شکل ظاهری بینی و کمک به بهبود تنفس، انجام می شود. این یکی از رایج ترین شکل های عمل پلاستیک می باشد. بعد از عمل زیبایی بینی ، اسپلینت در خارج از بینی برای ثابت نمودن بافت بینی که تحت درمان قرار گرفته است، با چسب قرار داده می شود.
سپتوپلاستی
اگر سپتوم – دیواره استخوانی و غضروفی که بینی را به دو سوراخ تقسیم می کند- دچار شکستگی یا انحراف شده و تنفس را با مشکل روبرو کند ، شما داوطلب خوبی برای سپتوپلاستی خواهید بود. سپتوپلاستی روند عمل جراحی است که سپتوم را برای بهبود تنفس ، صاف می کند. بعد از سپتوپلاستی ، حفره بینی با گاز استریل پر می شود و اسپلینت داخلی در هر سوراخ بینی برای ثابت نمودن سپتوم درمان شده و فشرده کردن سپتوم برای کمک به کاهش عوارض ناشی از خونریزی ، مورد استفاده قرار می گیرند.
عمل بینی
گاهی عمل بینی برای رفع گرفتگی هایی که به عللی جز انحراف سپتوم ایجاد شده اند ، مورد نیاز می باشد. برای مثال ، برداشتن پولیپ های بینی از حفره های بینی را می توان با استفاده از تکنیک های عمل بینی با روش های جراحی برداشت. اسپلینت های بینی اغلب در پی انواع دیگر عمل های بینی ، مورد استفاده قرار می گیرد.
عمل شکستگی بینی
بخش فوقانی بینی از استخوان ، و بقیه آن از غضروف تشکیل شده است. شکستگی بینی ، بخش ترک خورده ای است که در استخوان یا غضروف بینی اتفاق می افتد. گاهی اوقات ، بینی شکسته ، به صورت دستی قابل ترمیم می باشد. ولی در موارد جدی ، عمل ، برای ترمیم و بازیابی بینی و بازگرداندن آن به شکل و اندازه اصلی ، مورد استفاده قرار می گیرد.
اسپلینت بینی چگونه عمل می کند؟
علت استفاده از اسپلینت این است که اندازه و شکل بینی ، سوراخ های بینی یا سپتوم ، بعد از عمل بینی ، در مقایسه با قبل عمل ، متفاوت می باشد. اسپلینت به حفظ شکل و اندازه جدید بینی تا زمان بهبود، کمک می کند. همچنین در صورتی که در روزهای بعد از عمل ، بینی به طور تصادفی ضربه ببیند ، از آن محافظت می کند.
اسپلینت های داخلی ، لوله های دارای اندکی انحنا می باشند که ابتدا سوراخ های بینی را باز نگه داشته و سپس اندکی به داخل حفره بینی ، نفوذ می کنند. یک اسپلینت بینی بیرونی ، به شکل ذوزنقه می باشد. بخش باریک تر در پل بالایی بینی قرار داده می شود و سر پهن تر ، می تواند بخش پایینی بینی را پوشش دهد.
روند قرار دادن اسپلینت
در اینجا روندهای استفاده شده برای قرار دادن اسپلینت داخلی و خارجی ، ارائه می شود.
- اسپلینت بیرونی
رینوپلاستی ، یکی از رایج ترین روندهایی است که استفاده از اسپلینت بینی بیرونی ، در آن الزامی می باشد. بعد از رینوپلاستی ، بینی پانسمان می شود و یک اسپلینت بیرونی انعطاف پذیر بر روی پانسمان برای در بر گرفتن بینی و محافظت از آن، قرار داده می شود که بعد از برداشته شدن پانسمان، برداشته می شود.
- اسپلینت داخلی
بعد از عمل جراحی دماغ ، بهترین جراح بینی ، اسپلینت بینی داخلی را در هر سوراخ بینی قرار داده و آنها را به صورت موقتی ، به دیواره داخلی سوراخ های بینی با یک یا دو بخیه ، متصل می کند. بعد از چند روز یا یک هفته ، شما به مطب بهترین جراح بینی تهران مراجعه می کنید تا بخیه ها و اسپلینت ، برداشته شود.
بعد از برداشته شدن اسپلینت ، چه انتظاری دارید؟
اسپلینت بیرونی ، معمولاً به مدت یک یا دو هفته بعد از عمل دماغ ، در محل قرار داده شده ، باقی می ماند. البته ، طول مدت ماندن آن بر روی بینی ، بر حسب سطح احساس راحتی فرد ، به مدت 3 ، 5 یا 7 روز متغیر می باشد. در اینجا نکاتی در خصوص بایدها و نبایدهای استفاده از اسپلینت بینی بعد از عمل را متذکر می شویم:
- شما باید پانسمان روی اسپلینت را عوض کنید. حتماً دستورالعمل ها را قبل از ترک محل درمان ، از جراح بینی خود خود دریافت کنید.
- از لمس کردن اسپلینت بیرونی و محل عمل ، در طول چند روز اول بعد از روند رینوپلاستی ، خودداری کنید.
- اگر اسپلینت بیرونی شما شل شده یا ظرف 48 ساعت بعد از جراحی ، در حال افتادن است ، به مطب پزشک مراجعه کرده و دستورالعمل های لازم را دریافت کنید.
- در صورت تب داشتن یا خونریزی شدید ، بلافاصله به یک دکتر خوبی عمل بینی در تهران مراجعه کنید.
- از اسپری های سالین ( محلول آب و نمک ) برای کمک به کاهش تشکیل مخاط در اطراف اسپلینت ، استفاده کنید. اسپلینت داخلی ، دارای لوله های توخالی ، برای تسهیل تنفس می باشد ، ولی تشکیل مخاط ، می تواند تنفس را دشوار کند.
- اسپلینت بیرونی ، گاهی شما را موذب می کند، ولی این حالت موقتی بوده و زمانیکه دماغ شکل مورد نظر خود را پیدا کرد ، برداشته می شود.
چه زمان به پزشک مراجعه کنیم ؟
آسیب دیدگی بینی در رقابت های ورزشی ، زمین خوردن ، یا دیگر علل ، در صورت شدید بودن ، می تواند باعث شکستگی استخوان یا غضروف شود. اگر احساس می کنید دچار شکستگی بینی شده اید ، به پزشک مراجعه کنید. برخی علائم رایج تر برای شکستگی بینی عبارتند از:
- احساس درد در داخل یا در اطراف بینی
- کج شدن بینی
- تورم بینی
- خونریزی از بینی
- کبودی اطراف چشم ها
همچنین شما می توانید در صورت دشوار بودن تنفس بعد از عمل ، از به کار بردن اسپلینت بینی ، منتفع شوید. متخصص شما دکتر ضیغمی ، حفره بینی شما را جهت تعیین انحراف بینی یا دیگر انسدادها که با عمل بینی قابل درمان می باشد ، بررسی و آزمایش می نماید.